Text med "Kiropraktor Robert Åhgren" med en tecknad gestalt av en rygg

Robert Åhgren, Leg. Kiropraktor & Rehabcoach

Nackspärr

Nackspärr, även känd som "stelhet i nacken" eller "akut nacksmärta", är en vanlig åkomma som innebär smärta, stelhet och begränsad rörlighet i nackområdet. Det uppstår vanligtvis plötsligt och kan vara smärtsamt och obehagligt. Orsaken till nackspärr kan variera, men den beror ofta på muskelspänningar eller sträckningar i de muskler som omger nacken och övre ryggen. Andra faktorer som kan bidra till nackspärr inkluderar dålig hållning, stress, kyla, överansträngning eller plötsliga rörelser.

De vanligaste symtomen på nackspärr inkluderar:


1. Smärta: En skarp, stickande eller molande smärta i nacken som kan stråla ut mot axlar, huvud eller armar.


2. Stelhet: Det kan vara svårt att vrida eller luta huvudet åt sidan eller bakåt på grund av stelhet och smärta.


3. Begränsad rörlighet: Förmågan att röra nacken normalt kan vara kraftigt begränsad på grund av smärta och stelhet.


4. Muskelkramp: Musklerna runt nacken kan bli spända och känna sig ömma eller knutna.


Behandlingen av nackspärr fokuserar vanligtvis på att lindra smärta och öka rörligheten. Här är några åtgärder som kan hjälpa:


1. Värme och kyla: Att applicera en varm eller kall kompress på det ömma området kan hjälpa till att lindra smärta och minska muskelspänningar.


2. Smärtlindrande medel: Ibuprofen eller andra receptfria smärtstillande medel kan användas för att lindra smärta och inflammation.


3. Vila och försiktig rörelse: Att undvika överansträngning och tunga lyft, samtidigt som man försöker försiktigt röra på nacken för att förhindra stelhet.


4. Stretching och övningar: Efter att smärtan har avtagit kan mjuka stretchingövningar och muskelstärkande övningar hjälpa till att förbättra nackens flexibilitet och styrka.


5. Kiropraktik och fysioterapi: En professionell Kiropraktor eller Fysioterapeut kan hjälpa till att lindra spänningar och förbättra rörligheten i nacken.


Viktigt att notera är att om nackspärren är mycket intensiv, långvarig eller åtföljd av andra allvarliga symtom som huvudvärk, domningar eller svårigheter att kontrollera rörelser, bör man söka medicinsk hjälp för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd.