Text med "Kiropraktor Robert Åhgren" med en tecknad gestalt av en rygg

Robert Åhgren, Leg. Kiropraktor & Rehabcoach

Axelsmärta

Axelsmärta är en generell term som beskriver smärta eller obehag som upplevs i området kring axeln. Det kan vara en känsla av smärta, stelhet, ömhet eller begränsad rörlighet. Axelsmärta kan vara resultatet av olika orsaker och underliggande medicinska tillstånd.

Här är några vanliga orsaker till axelsmärta:


1. **Skada eller trauma:** Fall, stötar, eller överansträngning av axeln kan orsaka smärta och skador på muskler, senor, ligament eller ben i axelområdet.


2. **Rotator cuff-skada:** Rotatorcuffen består av en grupp senor och muskler som hjälper till att stabilisera och röra axeln. Skador på rotatorcuffen kan leda till smärta och nedsatt rörlighet.


3. **Frozen shoulder (adhesiv kapsulit):** Detta är en tillstånd där axelns ledkapsel blir inflammerad och förlorar sin rörlighet. Det resulterar i smärta och gradvis ökad stelhet i axeln.


4. **Bursit:** Bursae är små vätskefyllda säckar som fungerar som kuddar mellan ben och mjukvävnader. Inflammation i dessa bursae, känd som bursit, kan orsaka smärta i axelområdet.


5. **Artros:** Slitage av brosk i axelns led kan leda till artros, vilket kan ge smärta och stelhet.


6. **Nervkompression:** Nerver som passerar genom axelområdet kan komprimeras eller klämmas åt, vilket resulterar i smärta och ibland även domningar eller stickningar.


7. **Referred pain:** Ibland kan smärta från ett annat område, som nacken eller övre ryggen, stråla ut till axeln och ge en känsla av axelsmärta.


8. **Inflammatoriska tillstånd:** Tillstånd som reumatoid artrit eller andra inflammatoriska sjukdomar kan påverka axelområdet och orsaka smärta.


9. **Hjärtsjukdom:** I vissa fall kan smärta från hjärtat stråla ut till axeln och förväxlas med axelsmärta.


Behandlingen av axelsmärta beror på den underliggande orsaken. Det kan inkludera vila, kiropraktik med fysioterapi, smärtlindring, antiinflammatoriska läkemedel, injektioner eller i vissa fall kirurgi. Om du upplever ihållande eller allvarlig axelsmärta är det viktigt att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos och behandlingsplan.